Nest van Wiep * 8 juni 2014

Wiep fan ‘e Wetterkrite x Brún Broer fan ‘e Fryske Hollanners

Al sinds de komst van Wiep in 2011 roep ik al dat ik ooit een nestje zou willen fokken. In december 2013 zie ik een oproep aan leden van de rasvereniging om een gelegenheidsnestje te fokken, er zijn pups tekort. Ik ben om. Het ras moet geholpen worden. In allerijl nog even een fokgeschiktheidskeuring doen, kennis vergaren, een reu zoeken etc.

De dekreu is Brún-Broer fan ‘e Fryske Hollanners. De dekkingen verlopen soepel en vier weken later laat de echo nieuw wetterleven zien, hoera! Wiep blijft heel lang ultraslank; ze zal niet veel pups bij zich hebben denk ik nog. Pas vanaf week 7 begint ze te tekenen. De dracht verloopt heel rustig en goed. Op 7 juni begint het grote hijgen en dan eindelijk op 8 juni in de avond is daar de eerste pup! De bevalling duurt tot de volgende morgen. De ‘oogst’: 4 reuen en 4 teven, met gewichten tussen de 386 gr en 444 gr. Een reutje heeft het helaas niet gehaald.

De puppenperiode begint niet heel makkelijk want Wiep geeft wel melk, maar van te weinig kwaliteit. De pups vallen af terwijl ze moeten groeien. Ik moet bijvoeren met de sonde en dat heeft snel resultaat. De pups groeien als kool en gelukkig kan ik met drie weken al vlees aan ze kwijt. Het is wel een vuurdoop voor een eerste nestje. De rest van de puppenperiode verloopt goed. De keuze voor mijn eigen pup is snel gemaakt, Foske blijft bij me, en de rest heeft een fijn warm nest gevonden.

Geef een reactie