Nest van Foske * 29 april 2018

Foske x Jannes

Bij het tweede nest ga ik veel beter voorbereid aan de slag. Ik heb inmiddels een goed beeld bij wat ik wil bereiken, noem het een visie op fokken (zie elders op deze website). Alle voorbereidingen en activiteiten staan dan ook ten dienste van die visie.

De dekreu is Jannes, een bejaagde reu.

Foske en Jannes kennen elkaar al en dat maakt het leuker en makkelijker. De dekkingen gaan erg makkelijk en relaxed, hoewel wij baasjes het niet heel makkelijk hebben bij -20 graden! Vier weken later komt de grote schrik: Foske heeft een elftal aan pups bij zich, ongekend! Foske -ruim vier weken drachtig- wordt nog ‘even’ Clubkampioen op de Clubdiplomadag met een mooi B-diploma, en dan is het klaar met werken. De rest van de dracht verloopt alles optimaal en op 29 april dienen de pups zich aan.

Acht pups komen gezond en wel ter wereld, drie pups hebben het helaas niet gehaald. De acht, 5 reuen en 3 teven, hebben mooie gewichten, tussen de 298 en 384 gr. De puppenperiode verloopt totaal anders dan bij Wiep destijds. Ik ben er alleen maar voor de schoonmaak, want Foske regelt alles. Ze heeft melk in overvloed en zorgt zeer goed voor haar kroost. Wat een genot!

Vanaf dag drie start ik met Early Neurological Stimulation, en ook de training wordt al ingezet. Zodra mama Foske even weg is, leg ik wild in de werpkist. In de eerste drie weken maken ze zo kennis met acht soorten wild.

Daarna wordt de training al serieuzer. Spelenderwijs leer ik de pups apporteren, lijntjes lopen en komen op de fluit. De puppyjachttest in week 7 verloopt dan ook naar volle tevredenheid: 7 van de 8 pups gaan naar mensen die ermee willen werken en 7 van de 8 pups apporteren. Ook maken de pups nog kennis met vers gevangen mollen, zeer interessant! Verder krijgen ze natuurlijk zwemtraining en mogen ze de lessen in de praktijk brengen in het Haringvliet. Wat een feest, wat een leergierige en makkelijke pups.

Wie mijn Jeppe moet worden, is een lastige. Pas na de puppyjachttest valt het besluit: het wordt puppy oranje, Foske’s firstborn. Diep in mijn hart wist ik het al. Jeppe stond nl. steeds als eerste klaar als ik ging trainen met de pups. Zij wil met mij aan de slag.

De tijd vliegt, de 8 weken zijn zo om. En dan is het uitvliegen naar het nieuwe huis, met flink wat bagage. Ik hoop ze live terug te zien en natuurlijk in het jachtveld en/of in wedstrijduitslagen.

Geef een reactie