Jeppe wint Kynora WT!

doorWerkendeWetterhounen

Jeppe wint Kynora WT!

11 oktober 2020 – Op naar Aalten! Samen met papa Jannes naar een WT. Waarom rijd ik zo ver voor een zwarte WT? Dit is de enige die ik weet met een aparte categorie voor Spaniels & Waterhonden. Er zijn vijf proeven die behoorlijk uitdagend zijn. Origineel ook, het gaat veel verder dan een beetje apporteren. Het zijn praktijkgerichte proeven met veel steadiness en heelwork over een hindernis en onder schrikdraad door en met een tas en ‘geweer’ op de rug. Ook een aantal proeven met twee honden werken, superleuk allemaal. En een van de onderdelen is dan ook een echte spanielproef met jagen door een perceel met stevige dekking.

Jeppe werkt prima, maar laat wel punten liggen. Ze kan het allemaal net wat beter, maar ze moet dat dan wel laten zien. Bij een verloren zoek bv. pakt ze snel diepte, als een jekko door het bos, en dan werkt ze met slagen terug. Ze krijgt lucht en pakt een spoor op. Dat is het niet. Tweede inzet: als een speer heen, oppakken, en als een speer terug, bam, zitten. Aha, ze wist de dummy dus te vinden, maar keek nog even of er wat interessanters was. Niet heel gek na twee jachtdagen… Mooi: bij een onderdeel moet ik haar laten zitten op een punt, na een apport, weglopen, en dan influiten. Ze reageert subiet, zet een ware sprint in én neemt de kortste weg over een hindernis. Zo gaaf dit!

De spanielproef is de laatste proef. Ik weet wel hoe ze jaagt, maar op de SWT’s heeft ze dat nog nooit laten zien. Is niet echt. We gaan het beleven, denk ik dan maar. Feit is wel dat ze nu weer een jaartje ouder is (en nog steeds maar 2…) en meer praktijkervaring heeft. En dat helpt: we werken samen mooi het perceel uit, ze laat zich makkelijk de bramenproppen insturen, is zeer goed onder appel, en bij twee schoten waarbij dummy’s worden opgeworpen, gaat ze binnen een honderdste van een seconde zitten op de zitfluit. Onderweg vindt ze een kraai en brengt deze binnen, bonuspunten. Bij het derde schot mag ze apporteren. Daarna nog even door met jagen. En dan horen we een blije keurmeester aan: dat was mooi, die kun je meenemen op jacht! Dat weet ik wel, maar ik vind het echt een overwinning om dit te horen van een spaniel keurmeester op een spaniel proef!

We verzamelen bij de kantine van de camping waar de WT is en wachten. Gezellig napraten met vele bekenden. Gezien de slordigheidjes en vooral vanwege de aanwezigheid van 12 spaniëls en verder hele goede waterhonden maak ik me geen enkele illusie. Dan hoor ik ‘3e plaats… Anita… ‘het zal toch niet?’… oh nee, Antoinette. OK, chill. 2e plaats…. 1e plaats… Anita Hoogendoorn met Jeppe. Huh? ‘Hebben jullie goed geteld?’ vraag ik nog. Het is echt waar: we hebben gewonnen! Naast deze flinke beker krijg ik nog een beker, want Jeppe is ook nog de beste waterhond. Deze is beschikbaar gesteld door Barbetkennel Quaciëndas van Greet Los; dank je wel Greet!

Hartelijk dank aan Henk en Jerna Bruggink, en alle keurmeesters en helpers!

Over de auteur

WerkendeWetterhounen administrator